Učitelji pažnja – tehnike za poticanje kreativnosti u nastavi

Učitelji pažnja – tehnike za poticanje kreativnosti u nastavi

Postoje različite tehnike za poticanje kreativnosti i razvoj kreativnih potencijala učenika. Svrha im je omogućiti učenicima da na razne načine izraze što veći broj ideja, prijedloga i rješenja.  Djeca pritom jako uživaju u ovakvim aktivnostima.

           

  1. Slobodne asocijacije – tehnika koja se zasniva na dobivanju što više ideja uz obaveznu analizu, objašnjenje svake ideje . Polazi se od određene riječi, skice, zvuka ili mirisa. Bitno je pritom bilježiti sadržaj svih misli koja djeci padnu na pamet vezano za predloženu riječ ili sl.
  1. Analiza pomoću liste aktivnosti – tehnika za poticanje kreativnosti koja je usmjerena na poboljšanje rada uz dobivanje raznovrsnih ideja. Ponuđena je lista aktivnosti od kojih svaka zahtijeva temeljitu analizu i pokušaj primjene s ciljem rješenja. Postavljanje neobičnih pitanja radi analize može se primijeniti i onda kada problema uopće nema. Ovakav način rada daje mnoštvo kreativnih ideja od kojih se uvijek mogu izdvojiti neke korisne.

           

  1. Liste pitanja – pitanja se smatraju osnovnim pokretačima inovacijskoga mišljenja. Navedena tehnika uključuje niz pitanja koja ljudi najčešće postavljaju o stvarima i aktivnostima. Iako se pitanja ponekad mogu činiti besmislenima ili nevažnima, moguće je da navedu na poticajne i odlične nove ideje.

           

  1. Smiješna pitanja – odlična su za poticanje kreativnosti jer je smisao za humor usko vezan uz inovativnost. Poticanje kreativnosti se postiže postavljanjem smiješnih i luckastih pitanja o životnoj svakodnevici. Najčešće će i odgovori biti smiješni, zanimljivi, besmisleni ili, pak, luckasti, no poneki odgovor može navesti na inovativne i korisne ideje.

           

  1. Ideje nastale imitacijom – poticanje kreativnosti se očituje u imitiranju i unaprjeđivanju postojeće ideje. Umijeće je prepoznati pogreške drugih i iskoristiti spomenutu prednost u primjeni vlastite, kreativne ideje.

           

  1. Rastavljanje pitanja na dijelove – provodi se s ciljem jasnog definiranja i razumijevanja problema. Polazište je analiza svake pojedine riječi iz pitanja ili problema što nas muči. Potanko analiziranje riječi od kojih se sastoji neko pitanje proizvelo je mnoštvo novih pitanja i ideja.

 

  1. Oluja ideja (Brainstorming) – ostvaruje se kroz ljudsku interakciju, a koja za rezultat ima proizvodnju velikog broja ideja. Jedna je od najjednostavnijih grupnih metoda kreativnog mišljenja. Misli i ideje jednih poticajno djeluju na druge. U opuštenom, ugodnom i psihološki pozitivno orijentiranom okružju sudionici proizvode mnoštvo kreativnih, kvalitetnih i ostvarivih ideja.

 

  1. Zapisivanje misli (Brainwriting) – tehnika koja je pogodna za rješavanje problema koji nisu suviše uski (stručno usmjereni), niti previše zatvoreni (s malim brojem mogućih rješenja). Temeljna je inicijativa prikupljanje što većeg broja ideja i prijedloga od oluje ideja, neovisno o njenoj upotrebljivosti.

 

Navedene tehnike samo su neke od mnogih različitih mogućnosti za  poticanje kreativnosti.

 

 

Izvor: Srića, V. (1993). Kreativnost i kako je povećati. Napredak, 134 (3), 296-309.

Povezani članci