Prehrana nakon epiziotomije

Prehrana nakon epiziotomije

Većini prvorotkinja se pri porodu izvodi zahvat pod nazivom epiziotomija ili takozvani urez međice. Iako se u većini zapadni zemalja taj postupak odavno napustio, naše stručno osoblje opravdava epiziotomiju kao mjeru prevencije od pucanja što je kad malo bolje razmislite i logično. Lakše je napraviti šavove na uredno izrezanom tkivu i budu manje vidljivi ožiljci, nego na nepravilno popucanom tkivu.

U rodilištu, dok je rana još svježa i dok djeluje lokalni anestetik koji ste primili, osjećaj boli je minimalan, više je to nelagoda i lagano zatezanje tako da obavljanje male nužde ne bi trebao biti problem. S druge strane, velika nužda će vjerojatno izostati prvih nekoliko dana po porodu što zbog klistira, ako ste ga primili, što zbog prirodnog čišćenja koje prethodi trudovima.

Svi obroci u bolnici su strogo kontrolirani i izbalansirani tako da stolica bude mekana i da se stvara što manji pritisak na rodnicu jer nerijetko šavovi od epiziotomije sežu dublje od površinskog sloja kože. Kad nastupi prvo pražnjenje crijeva već će te biti kod kuće, ali rezultat je to onog što ste jeli u bolnici. Stoga, kad dođete kući, nemojte konzumirati sve što vam dođe pod ruku jer je jedan dan nepravilne prehrane dovoljan za tvrdo i jako bolno pražnjenje crijeva zbog pritiska na rodnicu, tj. izrazite blizine šavova i završetka debelog crijeva. Vodite računa o tome da konzumirate laganu i probavljivu hranu sa što manje tijesta, općenito peciva, gaziranih i zaslađenih sokova.

Kuhajte kompote od jabuka s grožđicama i brusnicama, riblje i kokošje juhice, pojedite svo povrće iz juhe krumpir, mrkvu i kapulu. Pošaljite nekog da vam na tržnici kupi ciklu, blitvu, špinat. To će vam povrće olakšati probavu i povoljno djelovati na iscrpljeni organizam od poroda, ali i na iscrpljenost od stalne brige oko djeteta. Pijte puno tekućine prvenstveno vode, no i domaći čaj od koprive je dobar jer jača imunitet i krv; i čaša jogurta dnevno je poželjna.

Sve što pojedete, ako dojite, dobiva i vaša bebe pa se dodatno raspitajte kod pedijatra ili patronažne sestre koje su namirnice potencijalni alergeni.

Povezani članci