Prehrana za razvoj fetusa od 0-8 tjedana

Prehrana za razvoj fetusa od 0-8 tjedana

Prehrana u trudnoći veliki je izazov za svaku trudnicu, posebno za one trudnice koje u prvim mjesecima imaju jutarnje mučnine. Svako je tromjesečje trudnoće  posebno za sebe i naglasak je na drugačijim fazama razvoja. No, zdrav početak trudnoće osnova je za kasniji pravilan razvoj.

U prvim tjednima trudnoće embriju se razvija mozak i leđna moždina, formira se srce i pojavljuju se pupoljci iz kojih će se s vremenom razviti ruke i noge. U prvih osam tjedana trudnoće svi su veći organi formirani. S punih osam tjedana embrio postaje fetus i sve više oblikom nalikuje ljudskom biću, a srce mu kuca pravilnim ritmom.

Uz mučnine često dolazi i povraćenje. Povraćanjem se gubi tekućina i hranjive tvari unesene kroz hranu. Neka vam voda bude osnovno piće, a neka vam poslastica svaki dan bude svježe iscijeđeni voćni sok.

Kad mučnine u toku dana popuste i nastupi poboljšanje dobro je pojesti hranjiv i izbalansiran manji obrok. Sve što pojedete na neki se način odrazi na bebu, zato pokušajte kombinirati cjelovite žitarice, smeđu rižu, hranu bogatu proteinima kao što su jaja, piletina, teletina, mlijeko, sir, jogurt.

Grickajte sjemenke i orašaste plodove. Izbjegavajte jako začinjenu i slanu hranu jer se tako mučnine mogu pogoršati. Bademi, orasi, lješnjaci, sjemenke suncokreta sve su to odlični izvori potrebnih nutrijenata za vas i bebu.

Jako je važan i unos dovoljne količine željeza kojim je bogata teleća jetrica, biftek, svježa prepeličja jaja, mahunarke, zeleno lisnato povrće.

Jedite voće svaki dan. Iskoristite prednosti života na Mediteranu gdje je većina ukusnog sezonskog voća uvijek dostupna ili u vrtu ili na tržnici. Obogatite svoju prehranu narančama, mandarinama, grejpfrutom, limunovim sokom, lubenicama, dinjama, jagodama, borovnicama, breskvama, trešnjama, višnjama, šparogama i grožđem. Već sada privikavajte bebu na razne okuse.

Ne smijemo zaboraviti  ni na folnu kiselinu – presudan faktor svake trudnoće. Obilje folne kiseline možete dobiti iz hrane smišljenim i planskim pripremanjem obroka od namirnica koje je sadrže. Teleća jetrica ima jako puno folne kiseline, no budite oprezni jer nije preporučljivo jesti jetricu više od jednom do maksimalno dva puta mjesečno. Pitate se zašto? Jetra je organ koji filtrira nečistoće i otrove iz organizma, a dio toga i zadržava u sebi.

 

Povezani članci