Priprema za prvi ginekološki pregled

Priprema za prvi ginekološki pregled

Kada?  Zašto? i  Kako?

Odluka o prvom posjetu ginekologu privatna je stvar. Uobičajena je preporuka da djevojke s navršenih osamnaest godina obave prvi kontrolni pregled kod izabranog ginekologa, ukoliko to nisu ranije učinile zbog eventualnih tegoba. Nakon toga redovne kontrole su nužne jednom godišnje kao oblik prevencije zdravlja reproduktivnih organa, vašeg zdravlja.

Većini je žena prihvatljiviji odabir ženske ginekologinje jer s njima mogu opuštenije razgovarati i bez srama se pred njima skinuti, no ograničenja ipak postoje zbog mjesta stanovanja i dostupnosti izbora liječnika.

Nemojte puno razmišljati i tražiti razloge za odgađanje ovog važnog posjeta. Čak i ako ste zagazili u kasne 20-e nemojte se sramiti što to već niste obavili. Za pravu odluku u korist zdravlja nikad nije kasno. Stanite na kraj neodlučnosti. Dogovorite pregled vodeći računa da u tom razdoblju nemate menstruaciju.

Prvi pregled, zbog hladnih instrumenata i srama ne spada u ugodna iskustva, ali znajte da nije ni bolan. Što ste opušteniji i ako se ne odupirete stezanjem mišića, olakšavate liječniku posao.

Vodite računa o čistoći čitavog tijela pa tako i područja koja ginekolog ne pregledava kako bi se osjećali što sigurnije u sebe. Samo zamislite da se spremate za ljetnu sezonu i plažu… Depilacija nogu, bikini zone, pazuha, podrezivanje noktiju, njega ispucale kože na stopalima uz ostale metode brige o tijelu učinit će vas spremnim.

Odjenite udobnu odjeću koju lako možete skinuti i odjenuti. U većini ordinacija postoje jednokratne haljine na vezanje koje možete koristiti ukoliko ste na pregled došli u hlačama. Nije pogrešno ni ako obučete vlastitu haljinu ili dužu tuniku u kojoj će te ostati nakon skidanja donjeg dijela rublja. Najbolje bi bilo da se informirate kod nekog tko je već bio u ordinaciji da se ne opterećujete odabirom haljina ili hlače. Savjet za spolno aktivne djevojke: suzdržite se od splonih odnosa jedan dan prije pregleda.

Uz pretpostavku da mlade djevojke tj. žene redovito održavaju intimnu higijenu i higijenu tijela, priprema za prvi i svaki sljedeći ginekološki pregled ne bi trebala nimalo drugačije izgledati.

Povezani članci