Prirodan način uklanjanja toksina iz tijela

Prirodan način uklanjanja toksina iz tijela

Kombu alga – detoksikacija –  lijek iz mora 

More je moćan i važan saveznik u očuvanju čovjekova zdravlja. Nudi nam raznolike namirnice, no jeste li znali da se i morske alge mogu jesti?

Kombu alga jedna je od oko 25 tisuća poznatih vrsta algi. Tamnozelene je boje i česta je namirnica u tradicionalnoj japanskoj kuhinji. Izrazito je popularna i kod makrobiotičara, a sada je želimo približiti svakom čitatelju te ukazati na njezinu djelotvornost.

Alge same sebi stvaraju hranu i nisu zapravo prave biljke jer im nedostaju specijalizirani provodni sustav za tekućinu, tvari, korijen, stabljika, listovi te zatvoreni reproduktivni organi. Za svoj procvat alge trebaju samo minerale, sunčevu svjetlo i život u vodi.

Dok neki alge smatraju smetnjama u moru, drugi već jako dugo vremena koriste to bogatstvo morskog svijeta u svojoj prehrani.  Alge su jako cijenjene jer sadrže prirodne soli zbog kojih imaju nevjerojatne sposobnosti

  • uklanjaju radioaktivnost,
  • teške metale i
  • lijekove iz tijela.

Ta prirodna sol je natrijev alginat iako nije važno upamtiti naziv. No, svakako je dobro znati kako ta sol na sebe veže sve vrste otrova u organizmu, unešene hranom ili nekim tretmanima, koje zatim pretvara u bezopasne soli koje čovjek može mokrenjem izbaciti iz tijela.

U sve popularnijim dućanima zdrave hrane, sigurno će te pronaći sušenu kombu algu. Kombu alga je bogata jodom, karotenom, kalcijem, magnezijem, kalijem, željezom i cinkom. Osim toga sadrži i vitamine B, C, D i E te germanij koji je blagotvoran za kožu. Ova alga snižava krvni tlak i pomaže kod nadutosti. Od nje se mogu pripremati salate i juhe, a dobro ih je prethodno namočiti u vodi preko noći radi boljeg i potpunijeg okusa.

Može se koristiti i u prehrani dojenčadi i male djece uz oprez kao i sa uvođenjem svih drugih namirnica. Djeca kombu alge ne jedu već se alge kuhaju u istoj posudi s ostalim namirnicama kako bi pustile svoje vrijedne sastojke i obogatile prehranu mališana. Ukoliko je alga jako slana uklonite višak soli vlažnom spužvicom prije kuhanja.

Poigrajte se i napravite čips od kombu algi, poslasticu za cijelu obitelj. Potrebno vam je 4-5 traka alge koje narežete na komade od 2-3 cm. Zagrijte sezamovo ulje u posudi i kad postane dovoljno vruće stavite alge na ulje i pržite max. dvije minute. Izvadite i ocijedite na upijajućem ubrusu. Zdravije od kupovnog čipsa.

Povezani članci