Prva trudnoća

Prva trudnoća

Nabacite osmijeh i pokažite svoju sreću i ponos

Dok smo djeca sve nam je novo i uživamo u svakom danu koji predstavlja nove spoznaje. Odrastanjem nam jednostavno neke stvari prestaju biti zanimljive i malo je situacija koje doživljavamo posve novima. Za svaku ženu trudnoća predstavlja upravo novo iskustvo koje je samo po sebi jedinstveno i neusporedivo.

Većina žena je na početku trudnoće preplavljena osjećajem zadovoljstva koji je uglavnom vezan za činjenicu da su uopće uspjele ostati trudne. Posve opravdano jer malo je parova koji baš taj mjesec kad su planirali ili jedan od sljedećih mjeseci imaju razlog za slavlje.

Svaki početak je novi izazov, no vi ste u centru ovog izazova (barem dok se dijete ne rodi).

Promjene

Najveće promjene koje žena doživi za vrijeme normalne prve trudnoće su u prvom redu psihološke, a zatim i fizičke. Na fizičke promjene kao što su dobivanje na težini, pojava strija, bubuljica i sl. većina je žena spremna i zna kako na neki način obuzdati svoje tijelo i pružiti mu što bolju zaštitu.

S druge strane, prvi pokreti bebe koje neke trudnice osjete već u 16-om tjednu, kao izdizanje malih balunčića u donjem dijelu trbuha, najčešće su vrijeme prvih psiholoških promjena. Kako mjeseci odmiču, a trbuh polako počinje rasti, raste i vaš ponos. Početna se euforija polako pretvara u duboku povezanost sa životom koji nosite u sebi.

Odnos s partnerom

Spoznaja da ćete imati malo biće koje će vas trebati cijeli život može dodatno učvrstiti vaš odnos s partnerom. Podrška partnera i obitelji te razgovor o promjenama, nedoumicama, nadanjima i odlukama koje treba donijeti potiču oslobađanje od straha. Pobrinite se da jasno znate izraziti vlastita očekivanja i htijenja, postavljajte pitanja i stručnim osobama (ginekologu, doktoru opće prakse). Ne uspoređujte svoju trudnoću i simptome sa simptomima kod drugih žena.

Nemojte pretjerivati s obavljanjem kućanskih poslova. Iako ste prije radili punom parom, sada je vrijeme da zastanete i osluškujete svoje tijelo. Podjela odgovornosti i puno vremena za odmor vaše su pravo. Uživajte u svojoj dosadi, neće još dugo potrajati.

Povezani članci