Raznovrsna prehrana – I ja to mogu!

Raznovrsna prehrana – I ja to mogu!

U zadnjih nekoliko godina jako je popularno zdravo se hraniti. Možda je baš vrijeme da i Vi promislite o svojoj prehrani i učinite ju kvalitetnijom, ne zbog trendova i mode već radi mnogostruke koristi koju raznovrsna prehrana nudi po pitanju općeg zdravstvenog stanja.

Mnogi žele promijeniti svoj način izbora namirnica i pripremanja hrane samo kako bi izgubili kilograme. No, razlog promjeni može biti i želja za boljim općim stanjem tijela i duha. Smjernice koje navodimo u daljnjem tekstu mogu pomoći upravo tome.

 

  1. Za održavanje normalne tjelesne težine potrebna je fizička aktivnost, uredan san i optimalan unos hrane i pića koji odgovara dnevnim potrebama pojedinca. Najbolje je promjene uvoditi polako i biti zadovoljan malim koracima. Nije dobro previše brinuti o danima koji slijede i eventualnom pritisku zbog odluke o zdravom životu. Hrabrite se dobrim izborima svaki dan.

 

  1. Podjednako je važan dnevni optimalni unos hrane tj. nutrijenata iz svih skupina namirnica. Ipak, obratite pozornost na poruke koje vam tijelo šalje i nemojte jesti i piti ono što vam smeta, od čega se ne osjećate dobro.

 

  1. Važno je ograničiti unos masne hrane, hrane s dodanom soli i šećerima te kontrolirati unos alkohola. Prerađena hrana je lako dostupna, relativno jeftina i privlačnog je okusa što je čini idealnim izborom za obrok ili međuobrok…Ili nije baš tako? Naravno da ne. Najbolji izvor nutrijenata su svježe pripremljene namirnice, što iziskuje malo više truda i planiranja, a često i više novca. Ipak, pomnim planiranjem budžeta i razmišljanjem o dugoročnom pozitivnom utjecaju na zdravlje uloženi novac se itekako isplati.

 

  1. Informirati se o zdravim načinima pripremanja hrane. Vrijeme je da počnete pripremati laganu kuhanu hranu, a ne prženu.

 

  1. Jesti redovito. Da bi jeli redovito i zdravo važno je unaprijed planirati obroke. Ako čekate trenutak da ogladnite, a niste isplanirali što i kako pripremiti vrlo je vjerojatno da će te posegnuti za prerađenom, masnom hranom prepunom aditiva, soli i šećera (mesni narezak, pašteta, salama, juhe iz kesice…) Tako se raznovrsna prehrana lako zamijeni nutritivno nedostatnim obrocima.

 

  1. Ne preskakati doručak.

Raznovrsna prehrana daje svim stanicama tijela potrebne nutrijente što je puno bolje od uzimanja dodataka prehrani u obliku sirupa ili kapsula. Briga o zdravlju počinje brigom o hrani koju rado birate, pripremate i jedete.

 

Informacije iz ovog članka su informativnog karaktera i nisu i ne smiju biti zamjena za savjet i preporuku liječnika ili druge stručne osobe.

Povezani članci