Ritam spavanja jednomjesečne bebe

Ritam spavanja jednomjesečne bebe

Pred kraj trudnoće sve je uglavnom usmjereno na porod pa nije rijetkost da buduće roditelje iznenadi beba koja ima svoj ritam hranjenja, spavanja, mijenjanja, presvlačenja i igre i koja uopće ne mari za to padate li s nogu od umora ili ste odmorni. Kad osjetite da jedva pratite novo pridošlog člana, sjetite se da se i za vas netko brinuo na isti način.

U prvim danima nakon povratka iz bolnice novorođenčad ima promjenjive obrasce spavanja.

U svoj toj zbrci lako bi se mogli izgubiti i pomisliti da nešto krivo radite. Ono što je vrijedilo jučer danas možete zaboraviti. Ipak, jedno je sigurno. Možete zaboraviti i na odlazak u krevet u deset sati navečer i buđenje tek ujutro oko šest. Jednomjesečne bebe puno spavaju, no rijetkost je da taj san potraje toliko dugo da se i roditelji mogu naspavati. Dok neki prospavaju od 15 pa čak i do 20 sati dnevno, drugima je potrebno tek nekoliko minuta sna nakon kojih izgledaju odmorno kao da su spavali satima.

Stoga ne brinite ako vam se novorođenče budi svakih sat vremena do dva. To je u početku normalno samo što se odrasli na to teško mogu naviknuti. Naime, majčino mlijeko je lako probavljivo, a i jako malen želudac novorođenčadi uvjetuje često hranjenje, pojedu malo pa odspavaju. San im je prijeko potreban zato što intenzivno rastu i razvijaju se. Bude se najčešće kad osjete glad.

Najbolji recept je puno strpljenja, osluškivanje bebinih potreba i praćenje napretka. Taj period neće dugo potrajati. S vremenom će manje spavati po danu, a više po noći i sve više pokazivati interes za okolinu i za interakciju s bliskim osobama.

Kad izgurate prvi mjesec bit će vam sve lakše, a na početne nedoumice će te samo odmahivati rukom.

Povezani članci