Roditelji pažnja – pripremite se za “messy game”

Roditelji pažnja – pripremite se za “messy game”

Važno je da se roditelji koji odluči djeci „dati oduška“ kroz messy game i sami prije toga pripreme kako bi mogli postaviti jasne granice, kako bi znali što očekivati i koju vrstu igre prihvatiti.

Roditelji, evo male pomoći o tome što trebate imati na umu prije nego djetetu dopustite „messy game“ bilo koje vrste.

  1. Postavljanje granica.

Neuredna igra je puno više od nereda, štoviše nered bi trebao biti ograničen samo na mjestu koje je određeno za igru. Nema trčanja po kući, prolijevanja vode svugdje, šaranja po zidovima, bojanja namještaja i sl.

Prije bilo kakve aktivnosti razgovara se o pravilima i dozvoljenom ponašanju. Aktivnost se uvijek, bez ljutnje, može prekinuti ukoliko stvari izmaknu kontroli i djeca ne poštuju dogovorena pravila.

Aktivnost se prekida i kada se dijete umori. Što manje sažetih pravila djeca će ih lakše zapamtiti. Najbolja su jednostavna pravila (treba ih se strogo pridržavati) koja se odnose na mjesto na kojem se igra i predmete koji se koriste. Postavljanjem stare plahte ili ručnika na pod možete proširiti krug djetetova kretanja i umanjiti mogućnost neželjenog nereda po tepihu.

Pravila trebaju biti primjerena djetetovoj dobi.

  1. Unaprijed promislite o aktivnostima.

Možda Vam se čini kako druge mame sve savršeno rade i da Vi ne možete tako.Ne zabrinjavajte se ako ste vidjeli razne prijedloge za igru i ne znate s čime bi počeli.  Krenite korak po korak.

Informirajte se o detaljima igre. Počnite s jednostavnim igrama koje će djetetu stimulirati osjetilo opipa (tijesto, brašno…) i koje će djetetu biti zabavne. S manjom djecom (jednogodišjaci, dvogodišnjaci, trogodišnjaci) nije toliko važna tema. Možete u pješčaniku skriti nekakvo blago koje će dijete uživati tražiti, možete u maleni bazen stavit šarene loptice s kojima će se dijete igrati. Sa starijom djecom teme mogu biti dan-noć, jesen-zima,  boje, odnos toplo-hladno, oblici, sjemenke…

  1. Koliko nereda možete podnijeti…

Svatko najbolje zna sam za sebe koja je gornja granica nereda koju može tolerirati u kući. Ako Vas nered izbezumljuje možda je najbolje organizirati “messy game” izvan kuće pa Vam i to može biti jedno od pravila.

Messy game traži od roditelja strpljenje i toleranciju prema dječjem izražaju. Ako Vam se to čini teško, radije pričekajte s neurednom igrom jer nema smisla stalno stajati nad djetetom i govoriti nemoj tako, praviš previše nereda, pazi, sve ćeš zaprljati…

Naposljetku, može i bez neuredne igre – samo je važno da su dijete i roditelji sretni.

Povezani članci