Šetnja – odlična tjelovježba za trudnice

Šetnja – odlična tjelovježba za trudnice

Uz raznoliku prehranu, svjež zrak i umjerena tjelovježba osnovni su preduvjeti zdravog čovjeka. Boravak u prirodi potiče bolje raspoloženje što je već dovoljan razlog da trudnice koje imaju urednu trudnoću kad god stignu provedu barem pola sata dnevno u laganoj šetnji.

Šetnja je izvrsna i sigurna tjelovježba za buduće mame. To je najbolji način kako vježbati i ostati u formi za vrijeme trudnoće, a ne opteretiti previše koljena i druge zglobove. Isto tako je besplatna aktivnost koju je lako uskladiti sa svojim potrebama i svakodnevnim životom.

 

Koliko dugo šetati?

Ukoliko ste navikli na duge i energične šetnje prije trudnoće sada je vrijeme da ipak malo ublažite tempo. Ako je trudnoća vrijeme u kojem ste odlučili početi sa šetnjama kako bi ostali u formi, počnite sa šetnjom od 15 minuta dnevno tri do četiri puta tjedno. Kad naviknete tijelo na aktivnost možete povećati vrijeme šetnje na 30 minuta dnevno, četiri do pet puta tjedno.

Nemojte očekivati kako će se to vrijeme iz dana u dan povećavati. Možda se vi osjećate dobro, ali vaše tijelo troši energiju na stvaranje novog života. Svaka pretjerana aktivnost s kojom se tijelo bori potencijalno je opasna za nerođenu bebu. Osluškujte svoje tijelo i stanite na prvi znak umora ili nelagode.
Pokušajte uspostaviti dnevni ritam šetanja kako bi vam se tijelo naviklo na promjenu. Uvrstite šetnju u svoj dnevni plan, a ako ipak nemate namjeru redovito šetati i povremena šetnja će vam dobro doći.

 

Prvo tromjesečje trudnoće

Obratite pažnju na obuću koju nosite u šetnju. Tenisice za hodanje daju dobru potporu vašem tijelu koja vam je neophodna. Isto tako, lagana i udobna trenerka trebala bi biti sastavni dio opreme za šetanje. Tijelo vam je u procesu prilagodbe na trudnoću pa izbjegavajte šetnje po jakom suncu i prevrućim danima. Za vrijeme ljeta potražite osvježenje u moru sa šeširom na glavi i to rano ujutro ili nakon 5 sati popodne. Izbjegavajte šetnju i za vrijeme velike količine vlage u zraku.

 

Drugo tromjesečje

Većina se trudnica osjeća puno bolje za vrijeme drugog tromjesečja trudnoće pa vam se i šetanje može činiti jednostavnije. Međutim, nemojte se dovesti do točke iscrpljenosti na pola rute šetanja. Radije odaberite kraću rutu, naročito ako idete sami. Polako se nazire i trbuh stoga držite leđa i vrat uspravno. Uključite ruke u ritam šetanja kako bi povećali intenzitet vježbe. Pred kraj ovog tromjesečja uočit će te i promjene u svom hodu. Od prvotnog poletnog koraka, više će vam odgovarati hodanje s noge na nogu kao da se gegate. Čim primijetite da vam je teško pričati dok hodate usporite ili skratite šetnju.

 

Treće tromjesečje

Bravo za sve trudnice koje su protekla dva trimestra marljivo šetale. Ustrajte na tome i dalje dok vam tijelo i tijek trudnoće budu dopuštali. Zbog sve više rastućeg stomaka, ravnoteža se lagano promijenila pa izbjegavajte neravne staze i uzbrdice kako se ne bi ozlijedili ili istegnuli leđa zbog opterećenja.

Povezani članci