Dva smijeha – sjećate li se te knjige?

Dva smijeha – sjećate li se te knjige?

Uzmite Dva smijeha u ruke i počnite čitati

Prisjetite se lektira u ranim školskim danima. Možda su vam se tada činile teškima, no sada kada se sjetite sigurno se čine kao oaze radosti, neograničenih svjetova, zamišljanja. Pune su dubokih mudrosti i životne radosti.

Možda je jedna od njaljepših lektira knjiga Dva smijeha. Na prvi pogled pričanje Sunčane Škrinjarić sugerira atmosferu klasičnih bajki, no ona progovara jezikom modernog književnika i udaljava se od obilježja klasičnih bajki. Raznovrsnost godišnjih doba, kao temelj pričanja odgovara naravi čovjeka.

Čudesnost knjige Dva smijeha je u samim naslovima pojedinih priča Čudesni suncobran,Torba puna čuda i dr. i u maštovitim opisima situacija u kojima se likovi, i živi i neživi, nalaze. Autorica opisuje svoj životni prostor u vrijeme djetinjstva, stare škrinje za koje dijete misli da su riznica tajni, zato što ne pripadaju njegovoj svakodnevici baku koja voli izmišljati priče i s kojom pije popodnevni čaj. Oživljeni su kuhinjski aparati, poklopac, štednjak, čajnik…

Svojim pričanjem priprema djecu na svijet odraslih u kojem su priče samo priče, a plišane igračke samo plišane igračke, dok su djeci one prijatelji.

Čudesna je i radost koju čitatelj osjeti kad počne razmišljati o svim malim smješcima koje prije tijekom dana nije imao vremena zapažati i potom obeća sebi kako će slijedeći put pokloniti svoju pažnju malim stvarima.

Sunčana Škrinjarić prepoznala je modernizaciju društva i u pričama za djecu pokušala skrenuti pozornost na sitnice od kojih je život satkan, a na koje ljudi često zaborave i tragaju za srećom dok im je ona na dohvat ruke.

Pouke velikog broja priča su neophodnost života u interakciji i prijateljstvu s prirodom. U nekim pričama djeca su glavni likovi prikazani u svakodnevnoj igri, nadmetanju, sanjarenju…

Uzmite ju u ruke i pročitajte. Svijet će zastati bar na tren, brige će se činiti daleke i više će te cijeniti male stvari jer dok čekamo velike promjene skloni smo biti slijepi na sve ostalo.

Izvori:

1. Sunčana Škrinjarić, Dva smijeha, Slon za mladež, Zagreb, 1994.
2. Dubravka Težak, Hrvatska poratna dječja priča, Školska knjiga, Zagreb, 1991.

Povezani članci