Smokve izvor vitamina za vitku liniju

Smokve izvor vitamina za vitku liniju

Znate li koliko vrijedi jedno stablo smokve? U bliskoj prošlosti smatralo se da je bogat čovjek onaj koji posjeduje stablo smokve – vrijedilo je koliko i jedna krava. Danas se takva važnost smokve kao prehrambrene namirice pomalo gubi. To je zato jer je sve više ljudi koji nemaju vlastiti vrt pa ako žele svježe voće kupuju ga na tržnicama ili u supermarketima.

Odlične su i svježe i suhe smokve

Ako pazite na liniju, svježe smokve su prava namirnica za Vas, nemaju puno kalorija – 100 grama svježih smokava ima samo 74 kalorije. Osim toga, sadrže za zdravlje korisna vlakna, minerale, vitamine te pigmente koji su antioksidansi. Sušenje smokvi omogućava nam da duže uživamo u okusima prirode pa su i suhe smokve također izvrstan izvor minerala, vitamina i antioksidansa. No, za razliku od svježih, suhe smokve, pazite sad ovo, u 10 dkg imaju 249 kalorija, prava energetska poslastica. Stoga su idealan obrok za sve kojima treba podignuti razinu energije.

Zbog veće količine šećera u suhim smokvama, dijabetičari pa i svi ostali trebaju paziti na količinu koju unose. Želite li poboljšati koncentraciju, počastite se suhom smokvom, nećete požaliti.

Svježe smokve su posebno bogate polifenolnim flavonoidnim antioksidansima, kao što su karoten, lutein, tanini. Njihova antioksidativna vrijednost je usporediva s onom koju imaju jabuke 3.200 umol/100 g. pa su svježe smokve odličan izbor kao prevencija za mnoge bolesti.

Isto tako, svježe voće obiluje visokom razinom antioksidativnih vitamina, poput vitamina A, E i K. Ove i druge fitokemikalije u smokvama pomažu ukloniti štetne slobodne radikale i time nas štite od karcinoma, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija. Svježe smokve su se pokazale i jako dobre za prostatu kod muškaraca, stoga dečki uživajte u svježim smokvama.

Vitamini i minerali u smokvama

Svježe, kao i suhe smokve sadrže velike razine vitamina iz skupine B-kompleksa, kao što su niacin, piridoksin, folati i pantotenske kiseline. Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti.

Pitate li se koji su prirodni izvori kalcija, bakra, kalija, mangana, željeza, selena i cinka? Upravo sve navedene minerale i vitamine sadrže suhe i svježe smokve. Pojedete li 10 dkg suhih smokvi unijet će te u tijelo 640 mg kalija, 162 mg kalcija, 2,03 mg željeza i 232 mg kalija. Kalij je važan i sastavni dio stanica i tjelesnih tekućina koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka. Bakar je, kao i željezo, potreban u proizvodnji crvenih krvnih stanica i za stanično disanje.

Sada procijenite sami koliko vrijedi stablo smokve… Ne bi bilo loše imati jedno, zar ne?

Savjet plus: Imate li problema sa želucem koji se s godinama polako pojačavaju? Možda uopće nemate poteškoća vezanih za želučane tegobe? Razmišljajte jedan korak unaprijed i djelujte blagotvorno na svoje tijelo iznutra. Napravite domaći lijek za želudac koji služi i kao prevencija. 40 sušenih smokvi (koje nisu tretirane sumporom) prekrižite na pola. Stavite ih u staklenku te zatim prelijte domaćim maslinovim uljem tako da ih prekrije. Ostavite u mraku 40 dana i potom ih možete jesti. Najbolje ujutro prije jela ili tijekom dana kad se sjetite, svaki dan po jednu polovicu smokve.

 

 

Povezani članci