Snižavanje temperature kod djece

Snižavanje temperature kod djece

Treba li se protiv povišene tjelesne temperature odmah boriti?

Snižavanje temperature kod djece posebno je važno pitanje za svakog roditelja.

Povišena temperatura obično je znak da se u organizmu događa nešto burno. Uz nju se često pojavljuju i drhtavica, glavobolja, bolovi u mišićima, osjećaj slabosti i sl. Djeca su jako osjetljiva na povišenu tjelesnu temperaturu pa se zato smatra najboljim odmah učinkovito djelovati protiv temperature, naročito kod male djece.

Kako snižavati temperaturu

Kod djece se temperatura najbrže snižava fizikalnim metodama, odnosno kupanjem djeteta koje djeluju rashlađujuće i/ili stavljanjem vlažnih ručnika na djetetove ruke i noge. To su brze i djelotvorne metode koje se primjenjuju odmah nakon davanja lijekova protiv povišene tjelesne temperature – antipiretika.

Prvi lijek za snižavanje povišene tjelesne temperature je paracetamol, no sve se više koristi i novi lijek s drugačijim djelovanjem – ibuprofen. Ibuprofen, uz to što snižava temperaturu i uklanja bolove, djeluje i protuupalno. To je vrlo značajno posebno kod infektivnih bolesti. Ibuprofen se može primjenjivati već od trećeg mjeseca djetetova života.

U odnosu na paracetamol, ibuprofen ima još jednu bitnu značajku za snižavanje temperature kod djece, a to je da se može uzimati svakih 8 sati, za razliku od paracetamola kojeg treba uzimati svaka 4 sata da bi imao potpun učinak.

Osim kupanja koje treba trajati barem 10ak minuta , djetetu treba stalno nuditi i mlake tekućine (čaja, vode) jer će i to pridonijeti smanjenju tjelesne temperature.

 

Povezani članci