Snižavanje visoke temperature kod beba

Snižavanje visoke temperature kod beba

Spoznaja da dijete pati roditelju je teška i svaki bi roditelj radije da njega boli nego dijete. No, visoka temperatura može biti iznimno opasna zato djelujte odmah.

Bebe ne mogu reći što ih boli, a osim boli koju treba umanjiti, dijete treba i utjehu smirenih roditelja. Ne gubite glavu, razmislite što sve možete napraviti kako bi olakšali djetetu nelagodu i bol.

U trenutku kada se ustanovi da dijete ima jako visoku temperaturu (višu od 39 stupnjeva) najbolje je ostati miran. Nema potrebe za panikom čak ni kad toplomjer pokaže 40. Postoje načini i metode kojima se temperatura može lako i relativno brzo spustiti do željenih raspona.

Nikako se nesmije bezglavo pohitati prema liječniku ili dječjem dežurnom dispanzeru. Zbrinite dijete kod kuće kako bi sigurno mogli stići do liječnika. Pripremite tekućine u bočicu, toplomjer za provjeru stanja temperature jer niste jedini koji traže liječničku pomoć. Stoga bi se mogli načekati.

Za temperature iznad 40 stupnjeva koje lako mogu izmaći kontroli obavezno što prije potražite liječničku pomoć.

Ipak, prije toga poduzmite sljedeće korake.

– Izmjerite temperaturu još jednom kako bi bili sigurni. Djetetu većem ili manjem, bebi najprije treba dati antipiretik, sredstvo protiv uklanjanja bolova i snižavanje tjelesne temperature. Prvi izbor pedijatara je uvijek paracetamol, sirup ili čepići. Za ekstra visoke temperature kod kojih paracetamol ne će pomoći koristite ibuprofen, sirup ili čepiće.

– Provjeravajte djetetu temperaturu svakih 20 minuta do pola sata da se uvjerite djeluje li lijek.

– Potom ponudite često male količine tekućine (sobne temperature), najbolje vode ili čaja da ne bi došlo do dehidracije.

– Lagana pamučna odjeća će djetetu više odgovarati nego da ga previše utoplite.

– Nakon davanja lijeka – za snižavanje visoke temperature iznimno su učinkovite i kupke (glava se ne moči). Minimalno trajanje kupke je 10 min, a najviše do 20 min. Dijete može sjediti u kadici napunjenoj vodom, a može i stajati u kadici pa da ga se polijeva vodom iz manje posude. Možete još pokušati umatanje djeteta u vlažan ručnik i vlaženje djetetova tijela mokrom tkaninom. Imajte na umu da dijete koje ima vrućicu ne će biti oduševljeno kupkom. 

– Od davnina se djeci u čarape stavljalo naribanih krumpira. Ako ste to ikad probali znate da nije baš ugodan osjećaj, ali može pomoći. To su sve nekonvencionalne metode koje trenutno snižavaju temperaturu i valja ih koristiti s konvencionalnim metodama.

Ukoliko u svojoj kućnoj ljekarni imate “Belladonnu”, homeopatski pripravak za snižavanje temperature, poslužite se njime. Otopite dvije pelete u plastičnoj žličici ili plastičnoj posudi u malo vode ili čaja. Dijete to može konzumirati bez obzira na antipiretike.

Nikad ne stavljajte hladne obloge djetetu na glavu.

Roditelji sami trebaju procijeniti kada je i je li potrebno dijete voditi liječniku prema općem stanju djeteta, periodu trajanja i popratnim simptomima (kašalj koji otežava disanje, malaksalost, stalni umor, buncanje i sl.).

Povezani članci