Spolni odnosi nakon poroda

Spolni odnosi nakon poroda

Da vas je netko pitao odmah nakon poroda kada će te ponovno poželjeti stupiti u spolne odnose vjerojatno biste spremno odgovorili NIKAD VIŠE. Uglavnom tako raspoloženje, na radost vašeg partnera, prolazi kako se oporavljate.

Kada početi?

Oporavak, točnije razdoblje babinja, traje nekih 6 tjedana unutar kojih prestaje krvarenje i iscjedak. Ginekolozi preporučuju suzdržavanje od seksa barem unutar tog razdoblja kako bi vagina, rodnica i maternica imale vremena poprimiti prijašnji izgled i zacijeliti, jer ipak je tu dole prošla beba. Tada se vrši i važan prvi kontrolni pregled. Mnoge žene se osjećaju spremne i ranije, posebno ako im nije rađena epiziotomija.

Teško je bilo kome reći kada ponovno započeti intimne odnose jer to zaista ovisi o mnogo čimbenika koji su individualni.

Što očekivati?

Jedno vrijeme vam je seks sigurno bio zadnja stvar na pameti, no sad ste opet u igri. Sigurno se pitate hoće li boljeti? Zašto bi boljelo, zato što ste tako pročitali u desecima članaka na internetu i forumima? Vidjet će te odgovor na to pitanje tek nakon što pokušate, ne donosite zaključke unaprijed. Razumno je da žena osjeća dozu straha i nesigurnosti, no nemojte se prepustiti takvim mislima. Radije se potrudite uspavati bebu i prepustiti milovanjima i šaputanju svog supruga. Ako i ne uspije iz prve dobro će vam doći malo vremena koje posvetite jedno drugom.

Odgađajte dok niste potpuno spremni, no u roku tri mjeseca bi trebali ponovno uživati.

Povezani članci