Šteti li klima i Vašem zdravlju?

Šteti li klima i Vašem zdravlju?

Zapitajte se šteti li klima i Vašem zdravlju? Dokazano je da klima uređaji štete zdravlju? Možda čak i više nego što ste dosada znali. Isušuje i nadražuje sluznice, pospješuju neke kronične bolesti, a posebno su izložena djeca jer imaju nedovoljno razvijen imunološki sustav.

 

Klima ljeti

Ljetne vrućine znaju biti gotovo neizdržive i potencijalno su opasne za zdravlje zato je klima uređaj u ljetnim mjesecima čest izbor, rekli bismo pravi spas. Vjerujemo da možete prepoznati neke situacije u kojima je i Vama bio opravdan izbor.

  • Niža temperatura smanjuje znojenje pa je puno ugodnije boraviti u klimatiziranom prostoru i obavljati svakodnevne poslove.
  • Smanjuje mogućnost dehidracije koje može nastupiti zbog prekomjernog znojenja.
  • Studentima pomaže boljoj koncentraciji potrebnoj za učenje za vrijeme ljetnih ispitnih rokova.
  • U klimatiziranim prostorima je smanjena prisutnost insekata i parazita.

 

Promjene temperature

Nije preporučljivo stalno boraviti u klimatiziranom prostoru, čak ni ljeti. Radije potražite neki drugi izvor hlađenja, veliku hladovinu, kupanje i sl.

Posebno obratite pozornost da se ne izlažete naglim promjenama temperature, primjerice kad s užarenih 40 stupnjeva ušetate u bilo koji klimatizirani prostor. Ispočetka je osjećaj jako dobar, no razlika od 20 ili više stupnjeva na koju se tijelo mora priviknuti u nekoliko trenutaka šteti dišnom sustavu, i može prijeći u nelagodu. Zato nije loše sa sobom ponijeti laganu jaknu ili košulju dugih rukava.

 

Grijanje klimom – moguće posljedice

To je čist način grijanja, klik na upravljač i prostorija se zagrijava. Za sve one kojima klima uređaj služi i za grijanje tijekom hladnijih mjeseci donosimo nekoliko zanimljivih podataka objavljenih još 2004. godine u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

Istraživanje je potvrdilo sljedeće:

 

  • Klima isušuje kožu i sluznice oka, grla i nosa.
  • Povezuje se s kroničnim rinitisom, upalom grla, faringitisom.
  • Može uzrokovati promuklost, glavobolju i umor.

Ako se gore navedeni simptomi učestalo pojavljuju kod Vas ili vaše djece razmislite o mogućim uzrocima i promjeni vrste grijanja (peć na drva, pećice na spirale, grijanje na pelete…) Ograničite uporabu klime i vrijeme provedeno u klimatiziranom prostoru.

  • Stvara zvučno onečišćenje.
  • Pospješuje konjuktivitis ili upalu očne spojnice.
  • Pojačava simptome artritisa i niskog tlaka.

 

Savjet plus:  – Ukoliko koristite klimu, prostorije treba redovito provjetravati i držati termometar na relativno maloj razlici od vanjske temperature.

                     – Klima uređaje treba redovito servisirati.

Povezani članci