Što drugi misle o Vama?

Što drugi misle o Vama?

Brine li Vas što drugi misle o Vama?

Jeste li kad dopustili da vaš um  preplave misli o tome što drugi misle o Vama? Odobravaju li vaše ponašanje? Možda misle da ste previše brbljavi ili da previše govorite o sebi?

Ako Vam se dogodi da se prepustite mozganju o tome jesu li vas prijatelji ili poznanici pogrešno doživjeli, znajte da ste se usmjerili na pogrešnu stvar. Vaš će se mozak svim silama truditi da analizira svaki detalj susreta, riječi geste. Od silnog analiziranja nećete dobiti odgovor na pitanje kako da se ubuduće ponašate. Recite sebi “u redu mogla sam to i bolje”. Neka Vam sljedeći korak bude zamišljanje boljeg sebe u sličnoj situaciji.

Od koga dolaze osude?

Što drugi misle o Vama? Jeste li im lijepi, zgodni, ružni, puni sebe, napadni, naporni… Što drugi misle o Vama, to zapravo ovisi o njima i načinu na koji oni doživljavaju sebe (ljudi koji nisu zadovoljni sobom usmjeravaju svoju pažnju na druge pa komentiraju i ogovaraju ne bi li se osjećali bolje). Osoba koja je puna samopouzdanja, zadovoljna sobom i svojim životom nema vremena misliti o tome što ste vi obukli, koju ste torbicu odabrali. Još će vam manje takva jedna ispunjena osoba udijeliti ružne riječi poput “to ti je baš bez veze, nisi to trebala obući, baš si ružna”.

Budite blagi prema sebi…

Uvijek će na vaše oblačenje, frizuru, novu boju kose, izbor riječi i na neko vaše razmišljanje biti komentara i to različitih. Toliko različitih da se možete zapitati kako je to moguće. Da vam odmah skratim muke… Moguće je jer ono što će netko pomisliti o vama zbog neke geste, ponašanja ili jednostavno zbog vašeg izgleda zapravo govori o tim ljudima, a ne o vama. Vi se samo pobrinite da u svemu što radite uživate, budete zadovoljni sobom. Čak i ako za nešto mislite da ste mogli ili trebali drugačije, ne osuđujte se. Dozvolite si pogrešku. Ne budite kritični prema sebi kad pogriješite. Tražite način da to popravite, sve dok ne osjetite zadovoljstvo.

Osobna promjena…

Naučeni smo da o tome brinemo. Osobno bih voljela da me nije briga što o meni misli okolina, rodbina, roditelji, prijatelji, susjedi, no to nije tako. Briga me, još uvijek. Važno mi je što misle, radim na sebi da to osvijestim i promijenim, no to traje. Godinama su se iskustva i emocije nakupljali, gledali smo svoje roditelje i njihove postupke. I ako se pitate možete li to promijeniti odgovor je – da, možete to promijeniti.

Budite svjesni svog ponašanja…

Već samim time što čitate ovaj tekst korak je naprijed u osvješćivanju sebe i korak naprijed u izgradnji one bolje osobe kojom svi sebe zamišljamo. I vjerujte da već to što sebe vidite i zamišljate boljim vodi tome da to i postanete. Ne osuđujte ni sebe, ni druge, imajte za njih razumijevanja. Ne osuđujte majku kojoj dijete nasred ulice plače i s kojim se ona bori vikanjem. Ne znate kako joj je. Ne znate njezinu priču. Ona osjeća vašu osudu, već je naučila da svi osuđuju. No, vi je razumite. Recite u sebi, sigurno joj nije lako, tko zna koja je njezina priča. Budite drugačiji.

Mislite o ljudima dobro, tako će vam se i vratiti. Neka Vam životni moto bude – gledajte svoja posla.

Povezani članci