Svježi voćni sok – znamo da je odličan

Svježi voćni sok – znamo da je odličan

Svi nekako znamo da je svježi voćni sok super zdrav i hranjiv. Limunada, narančada, sok od jabuke, šipka…

No, na spomen svježih sokova od povrća nekako se ljudima namršti lice i gledaju vas u nevjerici. Nisu tu baš svi na poznatom terenu. Barem se meni to događa. Sok od zelenog povrća, od tikvice, cikle… Zar stvarno to piješ? Kakvog je okusa? Možeš li to uopće piti. Nekako ljudi pitaju i sami u čudu odgovaraju. Sigurno je grozno.  Ukoliko i sami niste oduševljeni povrtnim sokovima, bez brige… Zadržat ćemo se na voćnim sokovima koji su nekako dio tradicionalne mediteranske prehrane. I evo što kažu istraživanja za dva najpopularnija mediteranska napitka.

Svježi voćni sok od jabuke

Kanadska studija objavljena u travnju 2016. godine (Journal of  the American Medical Association) pokazuje da je svježe iscijeđeni sok od jabuke izuzetno djelotvoran kod ublažavanje simptoma blaže dehidracije, povraćanja i dijareje (proljeva) kod djece. Za razliku od tradicionalnog rehidracijskog napitka s okusom jabuke kojeg je pio dio djece, svježi sok od jabuke učinkovitiji se pokazao u nadoknađivanju izgubljenih elektrolita. Istraživanje je provedeno na 644 djece u dobi od 6 mjeseci do 5 godina.

Svježi voćni sok od naranče

Nedavno provedena studija (objavljena u British Journal of Nutrition) na uzorku većem od 13000 Japanaca u dobi od 65 godina i starijih pokazuje da redovita konzumacija jedne naranče dnevno potencijalno smanjuje šansu za oboljenje od demencije. Studija je obuhvatila period u rasponu od 5-7 godina.

Oni koji su konzumirali naranču svakodnevno imali su 23% manje šanse za oboljenje od demencije u odnosu na one koji su konzumirali naranču dva puta tjedno ili manje. Ipak, nemojte uzimati ovo istraživanje zdravo za gotovo, posebno ako ste krvna grupa 0 negativna. Naime, 0 negativna krvna grupa ne podnosi dobro naranču. Informirajte se o svojoj krvnoj grupi pa ako vam naranča odgovara i ako imate pristup lokalnim, domaćim narančama uživajte u okusu svježih ploškica naranče ili svježe narančade.

Voće i povrće je dobra i zdrava hrana za naše tijelo.

Pojedine dijete predlažu ekstremno velike količine soka od povrća i voćnih sokova da bi se pomoglo organizmu u ublažavanju i uklanjanju simptoma nekih teških bolesti kao što je karcinom. Primjer takve dijete je Gershwinova dijeta.

Svježi prirodni sokovi mogu se koristiti općenito iz dva razloga:

  • s namjerom detoksikacije tijela ili čišćenja od toksina. Detoksikacija se može provoditi od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Naravno, čaša svježeg soka od mrkve i jabuke se može piti svaki dan koliko god dugo hoćete. Jedina nuspojava toga je osmijeh na licu jer znate da u tom soku nema „kemije“.
  • Kao dodatak normalnoj i uravnoteženoj prehrani radi povećanja unosa vitamina, minerala i enzima.

Stručnjaci se još uvijek spore oko dobrobiti svježih sokova. Jer dok jedni tvrde kako je apsorpcija hranjivih tvari iz svježih sokova lakša nego iz cijelog voća i povrća, drugi smatraju da je izostanak vlakana u svježim sokovima veliki nedostatak i umanjuje njihovu zdravstvenu dobrobit.

Ja sam apsolutno za uvođenje svježih sokova u redovitu prehranu, naročito u prehranu djece kako bi se njihovi okusni pupoljci naviknuli na pravu hranu i piće. Ne bi bilo pošteno od nas starijih da je jedini 100% prirodni “svježi” voćni sok kojeg naša djeca piju onaj s polica trgovine. Sve što može jaaaako dugo stajati, a da se ne pokvari za mene nije prirodno ni svježe (osim meda, a to je neka druga tema).

 

 

Povezani članci