Tjelovježba u trudnoći

Tjelovježba u trudnoći

Mnogo je primjera onih žena koje su prije trudnoće intenzivno vježbale i nastavile su vježbati u trudnoći uz smanjen intenzitet i pomni odabir vježbi. I to je odlično, čini tijelo gipkim, učvršćuje mišiće, potiče stvaranje endorfina koji su zaslužni za dobro raspoloženje, može blagotvorno utjecati na probavu.

No, što je sa „običnim“ ženama? S onima koje su malo ili ništa vježbale prije trudnoće. Ženama kojima je šetnja jedini oblik tjelovježbe zadnjih nekoliko godina. I te žene žele doprinijeti boljem razvoju svojih beba. Takvih poznajem jako puno i one su naša današnja tema. Nadam se da ovo čitaju i da će im pomoći razjasniti neke nedoumice.

Priprema za porod

Umjerenim intenzitetom vježbanja sigurno će te doprinijeti tome da vam porođaj bude lakši i kraći. Trudnica koja je u dobroj tjelesnoj formi sigurno će se puno lakše oporaviti od poroda. Tjelovježba u trudnoći povećava razinu serotonina, čime se vaše raspoloženje popravlja i prštite energijom. Lagana tjelovježba u trudnoći je odličan način kako se zaokupiti u danu i napraviti nešto korisno za sebe.

Pravilan odabir vježbi

Uobičajeno je da se na početku trudnoće osjećate umorno, iscrpljeno i pospano. Počnete li s laganim vježbama kao što je kratka šetnja osjećat će te se bolje. I kratka šetnja je bolja nego uopće ne šetati. Tjelovježba u trudnoći povećava učinkovitost krvožilnog sustava i jača mišiće. Uz to, boravak na svježem zraku može samo goditi. Već to što ste trudni na neki je način trening za tijelo jer vam se broj otkucaja srca poveća za nekih 20%. 

Trudnoća sigurno nije najbolje vrijeme da se upišete u teretanu ili započnete trčati. No to ne znači da trebate cijelu trudnoću prosjediti na kauču (osim ako vaše zdravstveno stanje to zahtijeva).  Informirajte se i odaberite vježbe koje vas neće natjerati preko vaših granica. Čak i „obične“ vježbe zagrijavanja mogu biti odlične da se pokrenete. Razgibavanje vrata, ramenog pojasa i ruku može pomoći da se opustite i riješite napetosti. Ukoliko ste u mogućnosti plivati za vrijeme trudnoće svakako vam to preporučujem.

Osluškujte svoje tijelo

Jednostavan trik po kojem će te prepoznati pretjerujete li s vježbama je sljedeći: ako ne možete pričati dok vježbate znači da se previše naprežete pa usporite. Izbjegavajte teške vježbe i pijte dovoljno tekućine. Odmah prestanite s vježbanjem osjetite li bol ili preveliki napor.

Povezani članci