Trgovački kredit

Trgovački kredit

Trgovački kredit

Ovo je vrlo jednostavan oblik kratkoročnog financiranja, a ima veliki značaj za biznis koji je u svojim početcima. Naime radi se o sljedećem, dobavljač vam isporučuje robu uz odgodu plaćanja unutar određenog razdoblja.

Jedan je od češćih oblika financiranja u razvijenim gospodarstvima, a odlikuje ga da se bazira na uspješnoj poslovnoj suradnji između kupca i dobavljača gdje se s vremenom razvija odnos povjerenja. Zato je ovaj oblik financiranja za poduzeća koja su na samom početku teško dostupan jer nemaju povijest urednog plaćanja računa na osnovu čega bi temeljili sklapanje ovog vida poslovanja.

Kako bi dobavljač na samom početku pristao dati vam ovaj vid kredita morate priložiti ili kolateral ili dokaz da ste u mogućnosti platiti obveze po isteku roka odgode. Prednost financiranja trgovačkim kreditom je u tome što je  zasnovan na fiksnom vremenskom periodu najčešće 30-60 dana.  Pojedini dobavljači nude dodatni popust u slučaju da platite prije roka ili u nekom kratkom periodu.

Kao početnik bit će potrebno mnogo rada, snalažljivosti, upornosti i zrno sreće da dobijete trgovački kredit, ali vjerujte taj trud će se isplatiti.

 

Možda će Vas zanimati neki od sljedećih članaka. Klikom na link saznajte više.

Povezani članci