Trogodišnjaci – što i kako s njima?

Trogodišnjaci – što i kako s njima?

Trogodišnjaci su prave male pomalo već i samostalne mudrice koje žele istraživati svoju okolinu. Kao i dvije prethodne godine i ova treća je uzbudljiva te prepuna izazova za roditelje. Saznajte što vas sve očekuje i kako mirno proći s djetetom kroz ono što slijedi.

Trogodišnje dijete već razumije uzročno-posljedične veze, zna već puno riječi i izgovara ih uglavnom pravilno. Tijekom djetetova učenja govora najvažnije je sudjelovanje roditelja – puno razgovarajte s djetetom (prepričavajte priče, opisujte slike iz slikovnica, imenujte stvari, zamišljajte situacije, vježbajte i svoju i djetetovu maštu mijenjajući kraj pričama. Djeca vole i sama prokomentirati događaje i likove, dopustite im to. Tako će naučiti da je ono što misle i govore bitno.

Neki trogodišnjaci sklapaju rečenice od dvije tri riječi dok drugi slažu znatno dulje rečenice. Važno je da ne uspoređujete sposobnosti svog djeteta s drugima. Radije obratite pozornost na to što je za dijete u tom razdoblju najvažnije i zapitajte se biste li i sami bili sposobni toliko novih stvari usvajati odjednom.

Sigurno vam je poznat izraz „Ja to mogu sam.“ Trogodišnjaci koriste taj izraz za mnoge stvari, a jedna od njih je i odijevanje. Zato im pripremite odjeću i obuću koja se jednostavno navlači bez nepotrebnih vezica i dugmića. Vjerojatno ujutro samo želite što prije odjenuti dijete kako bi mogli započeti pripremati doručak, no samostalno odijevanje je jako važna vještina koju dijete tek treba savladati. U početku je dovoljno i da sami sebi obuku kućne papuče. Trogodišnjaci najčešće traže pomoć kad ne mogu sami nešto obaviti do kraja. Budite strpljivi i spremno čekajte treba li djetetu pomoći.

Trogodišnjaci su spremni i na sklapanje prijateljstava, no još će neko vrijeme trebati vašu pomoć. Zato je poželjno da se djeca druže otprilike u istom krugu djece kako bi ta prijateljstva osnažila. Takva druženja idealna su prilika da se djeca nauče dijeliti i suosjećati s drugom djecom. Rijetki su trogodišnjaci koji rado dijele svoje igračke pa neka vas ne iznenadi naizmjenični plač ili ljutnja zbog oduzete igračke. Mnogo će te puta ponoviti da s prijateljima igračke treba dijeliti. Ima djece koja bez iznimke žele sve igračke za sebe no to se mijenja s povećanjem broja druženja s djecom.

Trogodišnjaci vole sudjelovati u jednostavnim kućanskim poslovima. Tako se osjećaju važno i veliko, baš poput mame i tate. Već puno razumiju i mogu slijediti vaše upute – „spremi čašu na stol“, „stavi kockice u kutiju“, „stavi ovu odjeću u košaru za rublje“… Pravo je vrijeme da zamolite dijete da vam pomogne izvaditi robu iz perilice. Njegove će znatiželjne ručice jedva dočekati da istraže što se to skriva u perilici. I stavljanje robe na sušenje može biti iznimno zabavno. Pripremite mu komade odjeće na koje će stavljati kvačice na sušilu.

Većina trogodišnjaka uspješno koristi kahlicu ili pomoćni nastavak za wc školjku i potpuno su svjesni svojih fizioloških potreba. Važno je znati da odvikavanje od pelena koje je uspješno po danu ne mora biti jednako uspješno noću. Moguće je i da dijete traži čistu pelenu za obavljanje velike nužde, nemojte se zabrinjavati. Kad bude spremno, dijete će samo odbaciti pelenu.

Što je dijete samostalnije tijekom dana, to će brže naučiti samo zaspati i mirno prespavati noć. Najvažnije je stjecanje rutine pred odlazak na spavanje (poljubac pred spavanje, kratka priča, pjesmica). Ako dijete svake večeri u isto vrijeme ide spavati to će mu pomoći da brže zaspi. Ukoliko dijete želi svoju omiljenu igračku, a ne zna gdje je – udovoljite mu i potražite je ili mu ponudite zamjensku. Treba paziti i da se dijete previše ne umori tijekom dana jer nedostatak popodnevnog sna ili kasni odlazak u krevet mogu dijete uzrujati i uznemiriti.

Povezani članci