Trudnoća i kilogrami

Trudnoća i kilogrami

Neizostavan dio svake trudnoće je broj kilograma koje žena dobije u razdoblju od devet mjeseci. Idealan raspon dobivenih kilograma u zdravoj i urednoj trudnoći je između 7 i 15 kilograma. Naravno, nije strašno ako dobijete još koji kilogram preko toga, no višak kilograma sa sobom uvijek nosi potencijalne rizike za vaše zdravlje i opterećuje zglobove.

Zato ako ne želite dobiti nezdrave kilograme i masnoću, jedite hranu koja nije industrijski prerađena s raznim konzervansima i aditivima. Mogli bi reći što prirodnije i zelenije to bolje.

 

Zašto se neke trudnice udebljaju i po 20-ak kilograma, a neke ne dobiju više od 7 ili 8 kilograma? O čemu to ovisi?

Ne zamarajte se svime što se može ili ne može dogoditi. Koliko se kilograma netko drugi udebljao i što ako ste tek trudni dva mjeseca, a već ste dobili 5 kg. Veliku ulogu u ovome ima genetika i zdravstveno stanje žene prije i za vrijeme trudnoće.

Mnoge tegobe mogu zadesiti trudnicu, tako da nisu svi kilogrami nužno od prekomjerne količine hrane. Osim toga neke su žene jednostavno sklonije debljanju, hrane se neredovito i nepravilno. Neke žene dožive trudnoću kao izliku da mogu jesti za dvoje pa tako cijelu trudnoću. To ne samo da nije dobro za trudnicu, nije dobro ni za bebu. Treba jesti za dvoje, ali ne količinski već kvalitetom. U prvom tromjesečju trudnoće žene bi se u pravilu trebale najmanje udebljati,  a najviše kilograma u drugom i trećem tromjesečju.

S druge strane, veliki broj trudnica pazi što jede i to zato što u trudnoći treba voditi računa i o bebinu zdravlju, a ne samo o sebi. Već se u trudnoći buduće majke uče odgovornosti prema svojoj djeci.

 

Kako se zdravo hraniti?

Važno je da tijekom dana rasporedite barem pet obroka i to tri glavna obroka – doručak, ručak i večeru te dva manja koja uključuju zdrave grickalice (sjemenke, sušeno ili svježe voće, jogurt sa žitaricama…)

Počastite sebe svježe iscijeđenim sokom od sezonskih voćki barem jednom dnevno.  Pravite si smoothie sa dodatkom žitarica za doručak – to je prava energetska bomba. Jedite ono što vam odgovara, što vam ne stvara mučninu ili nadutost. Svakako izbjegavajte kasne večernje obroke jer i trudnicama koje nemaju inače mučnine ili žgaravicu može to početi smetati.

 

U kojem obliku uzimati folnu kiselinu?

U trudnoći se posebno ističe važnost folne kiseline koja izgrađuje plod. Preporučena dnevna doza folne kiseline je 400 μg. Vjerujemo da se uz pravilan i promišljen način prehrane može unijeti svakodnevno dovoljna količina svih potrebnih vitamina, minerala, proteina, ugljikohidrata pa tako i folne kiseline. 

Donosimo vam popis nekih namirnica koje su izrazito bogate folnom kiselinom. 

 

Šparoge, 2 kuhane šalice 486 μg Špinat, 3 šalice sirove 175 μg
Leća, 1 kuhana šalica 356 μg Avokado, 1 voćka 121 μg
Lisnati kelj, 2 kuhane šalice 354 μg Šipak (Nar), 1 voćka 107 μg
Brokula, 2 kuhane šalice 337 μg Artičoka, 1 107 μg
Slanutak, 1 kuhana šalica 282 μg Papaja, 1 šalice 53 μg
Cvjetača, 1 manja glava 225 μg Naranča, 1 voćka 39 μg
Salata, 3 šalice svježe 192 μg Lješnjaci, ¼ šalice 38 μg
Prokulice, 2 kuhane šalice 187 μg Kupine, ¼ šalice 36 μg
Orasi, ¼ šalice 29 μg
Sjemenke suncokreta, ¼ šalice 26 μg

 

 

Povezani članci