Pozitiva u razredu ovisi o učitelju

Pozitiva u razredu ovisi o učitelju

Pozitiva u razredu koju učenici vole

Pitanja koje mijenjaju percepciju učenika o vrijednostima života: „Što se dobro dogodilo jučer?“ i „Zašto je važno s drugima podijeliti dobre stvari koje su nam se dogodile?“ učitelji trebaju svakodnevno postavljati.

Svima nam se pomalo teško vratiti obavezama nakon vikenda. Subota i nedjelja prava su riznica događaja, druženja, lijepih susreta, smiješnih zgoda… Vjerujte mi da je tako i djeci, školarcima. Nije im nimalo lakše vratiti se u razred nakon slobode koju vikend pruža samo zato što su djeca.

Donosimo prijedlog za sve učitelje kako djeci mogu olakšati ponedjeljak u školskim klupama. Djeca će se ovom radovati.

Baš bi bilo lijepo kad bi učitelji prvi sat (dio prvog sata) ponedjeljkom odvojili za razgovor s učenicima o prethodnom danu. Neki učitelji to već sada rade i ne smatraju da čine nešto posebno. No to je zaista posebno. Puno govori o učiteljima i njihovom osjećaju za male stvari. Govori o njihovim kompetencijama koje su stekli završetkom školovanja.

Pitate li se kad će djeca biti dobra, dobra u ponašanju, slušanju? Pa vjerojatno kad su sretna, zar ne?

Još je davno Oscar Wilde rekao:

  • “Najbolji način da djecu učinite dobrom jest da ih učinite sretnima.”

Možda vam je čudno i pomisliti da učitelji djecu trebaju činiti sretnima ili da učitelji djecu uče sreći. Najpravilnije bi bilo reći da djecu treba naučiti kako da budu sretni, jer sreća se uči. Ako želiš postati sretan, najbolji način za to je da svaki dan budeš sretan. Možete pomisliti da im za to služe roditelji. Ali to uopće nije čudno.

Učitelj ima platformu s koje može snažno, pozitivno i glasno djelovati. Zašto to ne iskoristiti u najboljem mogućem smislu. Učitelj ima odgovornost ne samo da djeci prenese znanja i stvori uvjete za najbolje moguće razumijevanje gradiva. Učitelj ima odgovornost djecu naučiti pozitivno doživljavati svijet oko sebe.

Ako roditelji kod kuće s djecom rade na osvještavanju zahvalnosti, optimizma, radosti, ispunjenosti to je odlično. Tada će učitelj to produbljivati i povezati s primjenom u svakodnevnom životu sa kolegama iz razreda. Time se produbljuje međusobna povezanost učenika i potiču se pozitivne emocije kod učenika.

S druge stane, ako roditelji ne osvještavaju djeci „pozitivu“ učitelj ima priliku i s djecom i s roditeljima provesti program osvještavanja pozitivnih emocija i svjedočiti njihovoj svakodnevnoj primjeni.

Prijedlog za početak dana:

  • Učenici sjede u polukrugu ili krugu u razredu zajedno s učiteljem. Učitelj postavlja pitanje „Što se dobro dogodilo jučer?“ i time jasno pokazuje da svatko od učenika ima priliku reći što se značajno za njega dogodilo.

 

  • Što se time zapravo želi postići? Zapravo se djeci želi osvijestiti da svi oni teže dobrom osjećaju, teže sreći što god radili. Pričanjem dobrih stvari kojima su svjedočili uče se fokusirati na lijepe stvari. Djeci se lako izgubiti u bujici pozitivnih i negativnih osjećaja vezanih za školu, ispitivanje, ocjene, ponašanje.
  • Ovakva aktivnost na početku nastave djeci usmjerava pažnju na ljepotu međuljudskih odnosa i razvija uzajamno poštovanje učitelja i učenika. Ovdje su svi učenici jednako vrijedni i jednako su važne njihove priče.
  • Na ovaj način učitelj potiče djecu da dijele s drugima ono što rade dobro i pritom druge uče kako to rade, bilo da se radi o njihovim obiteljima ili njima samima.
  • Djeca postižu trenutačno pozitivno emocionalno stanje, a to im pobuđuje osjećaj sigurnosti, prihvaćenosti i pripadnosti grupi, razredu.
  • Djeca koja se svakodnevno izlažu ovakvim i sličnim aktivnostima mogu postati izrazito tolerantnija i sklonija suradnji.

Neki učitelji ovakve ideje mogu smatrati gnjavažom i nepotrebnim glupostima, no stručnjaci se ne bi s tim složili. Ovakav model rada već se godinama provodi u mnogim stranim srednjim školama i u obliku kolegija na fakultetima. Što reći nego da su rezultati zadivljujući. Djecu se poučava mudrosti, zahvalnosti, sreći, nadi, optimizmu.

Mislim da i mi to dugujemo svojoj djeci.

Povezani članci