Ukusan i jednostavan džem od jagoda

Ukusan i jednostavan džem od jagoda

Uživajte u okusu jagoda cijelu godinu

Ponovno nam je stiglo proljeće s obiljem sezonskih plodova punim vitamina. Ako niste već do sada pokušajte napraviti vlastiti pripravak od jagoda. Tako ćete u njima moći uživati cijele godine. Kupovni ili domaći džemovi, pekmezi i mermelade nisu najzdraviji oblik uzimanja voća zbog šećera koji se u njih dodaje kao konzervans. Ipak, prednost dajemo domaćim džemovima zbog velike količine voća koja se stavlja i kontrole ostalih sastojaka.

Priprema:

1. 1,5 kg jagoda operite, posušite i odstranite im peteljke. U veliku posudu stavite jagode zajedno s 125 ml limunovog soka. Dodajte 1 kg prethodno zagrijanog šećera i 125 ml vode. Promiješajte i lagano zagrijavajte. Miješajte drvenom žlicom, pritom pazite da ne zavrije.

2. Pojačajte vatru, ali ne prajako da ne uzavre i nastavite miješati još desetak minuta ili dok se šećer ne rastopi. Odstranite pjenu s površine. Nakon 20 minuta provjerite je li mješavina dovoljno zgusnuta. Nemojte se iznenaditi ako cijeli postupak potraje i više od 35 minuta. Pazite da se džem ne zalijepi za dno posude.

3. Maknite s vatre, stavite malo džema na tanjurić koji je prethodno bio u zamrzivaču. Ako je dovoljno zgusnuto na površini će se pojaviti korica kad je dodirnemo žlicom. Odstanite eventualnu pjenu. Džem je gotov.

4. U čiste, tople staklenke stavite pripravak, dobro zatvorite i okrenite naopako 5 minuta. Potom ih okrenite, premjestite, zamotajte u ručnik ili deku i pustite da se tako hladi. Hlađenje može potrajati i cijeli dan.

5. Tako pripremljene džemove možete čuvati i do 12 mjeseci. Nakon otvaranja čuvajte ih u hladnjaku najviše do 6 tjedana.

Povezani članci