Uspavljivanje djece – što mijenjati?

Uspavljivanje djece – što mijenjati?

Uspavljivanje djece – Okrećem stvari u svoju korist

Trenutci koji prethode spavanju (ovo se odnosi na vas i na dijete) kruna su vaše sposobnosti da nešto što bi moglo krenuti po zlu pretvorite u čarobne trenutke i to snagom svojih pozitivnih misli. Zar ne bi bilo lijepo razmišljati da je ostanak s djetetom u krevetu čin neizmjerne ljubavi prema vama samima. Uspavljivanje djece vas može samo obogatiti u duhovnom smislu. Djeca su tako neiskvarena, nježna, željna ljubavi i vaše blizine. Promijenite svoja očekivanja. Nemojte očekivati da dijete mora brzo i samostalno zaspati i vama dati priliku za mirnu večer bez njega u kojoj možete raditi što poželite.

Smirena glava je jedina koja može smisliti rješenje. Usijanje koje doživite kad ne može biti po vašem, a osjetite koliko vam to treba i koliko to zaslužujete, koliko bi bilo pošteno da jednu večer zaspe bez vas… To usijanje ne pomaže da objektivno sagledate mogućnosti koje su pred vama.

Vodi li vas sebičnost?

Je li sebično htjeti vrijeme za sebe? Apsolutno ne. Vi ste dobar roditelj koji zna da će biti najbolji roditelj svome djetetu, ako je odmoran i ako ima vremena za sebe, za čitanje, za biti sam sa svojim mislima ili druženje s partnerom. Možete biti smireni jedino ako svoja očekivanja promijenite. A promjena bi glasila nekako ovako: ostat ću uz svoje dijete dok ne zaspi jer znam da mu to donosi sigurnost koju u ovim osjetljivim godinama života toliko treba i želi. I mene će to ispuniti, pokazat ću mu ljubav i sebi ću na taj način pokloniti trenutke nježnosti. Pričat ću mu o svom djetinjstvu, igrama, svojim prijateljima, roditeljima, nekim zajedničkim trenutcima s braćom i sestrama.

Prisjećanje vlastitog djetinjstva

Sjetite se priča koje su vama vaši roditelji pričali, možda se sjećate neke smiješne zgode s društvom. Podsjetite dijete i seba da ga volite i da znate da je prekrasno malo biće. Naglasite da vam je srce svaki dan sve veće od ljubavi koju osjećate za njega i da mu zato morate pokazivati ljubav svaki dan iznova kroz zagrljaje, poljupce…

Zar pjevanje pjesmica i prisjećanje vlastitog djetinjstva nije bolji izbor od bijesa i ljutnje na sebe i sve oko sebe kad ne dobijete ono što ste zamislili. Neka vam uspavljivanje djece posluži kao odmor. Na kraju krajeva, ležite djetetom u krevetu, ne kopate. Svađom u tim trenutcima kada vas dijete treba zapravo mu šaljete poruku to što osjećaš nije dobro i želim da prestaneš mene trebati za spavanje. Imam pametnijeg posla. Lezi i spavaj.

Tko da se mijenja?

Nemojte od djeteta očekivati da promijeni svoje očekivanje. Ono mu je urođeno, treba vas. Kao roditelj vi nosite odgovornost i stvarate stanje koje može biti stresno ili opuštajuće, zavisi kako pristupate stvarima i iz kojeg se kuta odlučite gledati. Nikad nije do djeteta, nego do vas. I ukoliko vam se ne sviđa to što je do vas i niste to sebi spremni priznati onda je zaista dug i težak put do toga da postanete onoliko dobar roditelj koliko uistinu možete biti.

Povezani članci