Pravilna prehrana u trudnoći

Pravilna prehrana u trudnoći

Za početak, moramo naglasiti kako uvijek možete početi uvoditi zdrave namirnice u svoj jelovnik, a ako već do sada to niste pokušali trudnoća je pravo vrijeme za to. Sada više niste odgovorni samo za sebe već ste odgovorni i za dobrobit svog djeteta.

Zašto paziti na prehranu?

Vrlo je važno posvetiti posebnu pažnju odabiru namirnica jer kvalitetna prehrana direktno utječe na vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe. Od samog začeća vaše tijelo je izvor života za bebu i zato je bitno da unosite što manje štetnih tvari te da bebi osigurate dovoljno svih potrebnih minerala, vitamina i elemenata u tragovima.

Prehrana je jedan od rijetkih čimbenika na koji možete sami utjecati.
To znači da imate kontrolu nad brojnim trudničkim tegobama, kao što su žgaravica, zatvor, gomilanje suvišnih kilograma pa čak i umor, koje se javljaju upravo zbog nepravilnih prehrambenih navika.

Jesti za dvoje ili biti na dijeti?

Trudnoća nije vrijeme ni za jednu od te dvije krajnosti. Umjesto toga trebali bi jesti kvalitetnije, a ne količinski za dvoje ili uvoditi restrikcije u prehrani. Dijete za svoj rast i razvoj treba dodatne kalorije, ali preduvjet za to nije mamino prejedanje. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje unos dodatnih 200-300 kcal i to tek nakon prvog tromjesečja trudnoće. U tablici možete pogledati prirast težine po tjednima. Optimalan prirast težine u urednoj trudnoći normalno uhranjene žene je oko 12 kilograma.

Pratite prirast svoje tjelesne težine po tjednima
do 16.-og tjedna trudnoće                2 kg
17. – 22. tjedna trudnoće                 2 kg
23. – 26. tjedna trudnoće                2 kg
od 27. tjedna trudnoće            oko 500 g tjedno

Povezani članci