Zaboravljeno voće – drijen (drenjine, drinji)

Zaboravljeno voće – drijen (drenjine, drinji)

Čime su se hranili naši djedovi i bake kada nisu postojali supermarketi, voće iz uvoza s drugog kraja svijeta i  genetski modificirana hrana?

Jeli su svježe voće i povrće iz svog vrta i od toga pravili zimnicu. Što nisu sami uzgajali, imao je susjed, a dobra su se međusobno razmjenjivala. Svako godišnje doba nesebično im je nudilo obilje zdravih i svježih plodova. Živjeli su skromno, hranili su se skromno i poštovali su prirodu. Sadili su biljke za koje se od davnina zna da su ljekovite i učinkovite za prevenciju oboljenja. Pitamo se, što se s tim znanjem o ljekovitosti biljki dogodilo…

Pojedite svaki dan količinu drenjina koliko vam stane u šaku. Ne kaže se uzalud „Zdrav kao drijen“.

Evo objašnjenja zašto je to tako.

Uz grožđe, kupine i smokve koje dozrijevaju otprilike u isto vrijeme, drenjine su omiljeno voće naših starih. Drenjine (drinji, drinjine) rastu na listopadnom stablu – drijenu.

drijen

Dozrijevaju od sredine srpnja do sredine listopada. Zrele plodove krasi privlačna, tamno crvena boja i zaista su ukusni. Probate li zeleni „drinj“ mogli bi pomisliti da uopće nije jestiv. Svijetlo crvena boja pokazuje da plod nije zreo i tada je tvrd izrazitog trpkog, gorkog okusa.

Konzumacija svježih drenjina odlično priprema tijelo za nadolazeće hladnije vrijeme i prve prehlade. Naime, u drenjinama ima više vitamina C, nego u narančama. Drenjine su preporučljive i za sve one koje jedu namirnice bez glutena.

Drinjine su zdrave u svakom obliku – svježe, osušene, konzervirane, u obliku kompota, džema ili soka.

Od plodova i kore drijena možete pripremiti ukusne čajeve blagotvorne za anemiju, hemoroide, šećernu bolest, zacjeljivanje rana, dijareju (proljev) i bubrežne bolesti.

Ako niste tip osobe koja će se odvesti na obližnje selo i tražiti stablo drijena, potražite njegove plodove kod kumica na zelenoj tržnici. Budite sigurni da će cijena biti malo visoka, no domaći i svježe ubran proizvod se odmah prepoznaje.

 

Povezani članci