Začepljen nos i novorođenče

Začepljen nos i novorođenče

Novorođenče i začepljen nos

Novorođenče ne zna disati na usta. Dakle, ako mu je začepljen nos, ne može disati uopće.

Začepljen nos kod djece izaziva veliku nelagodu. Najčešći razlog za začepljen nos u dojenačkoj dobi jesu akutne infekcije gornjih dišnih putova (osobito virusne). Tijekom infekcija dolazi do oticanja sluznice nosa i stvaranja veće količine sekreta koji dijete ne zna izbaciti.

Ukoliko imate starije dijete koje ide u vrtić ili školu, vjerojatnost za takve probleme je još i veća. I to zato što stariji brat ili sestra donose viruse i bakterije od svojih prijatelja iz vrtića ili škole, čak i ako nisu sami bolesni.

Zašto je važno očistiti nos djetetu?

Mala djeca ne znaju ispuhati nos pa im nakupljeni sekret može uzrokovati zdravstvene komplikacije kao što su upala sinusa, upala srednjeg uha, upala donjih dišnih putova.

Osobito veliki problem kod začepljenog nosa za novorođenče predstavlja i sisanje. Sisanje je jedini oblik hranjenja u toj dobi. Dijete koje ima začepljen nos ne može sisati i stalno pokušava udahnuti. Pritom guta zrak, zagrcava se i na posljetku dobije grčeve, bljucka i povraća. Dojenje ili hranjenje djeteta na bočicu u takvoj situaciji je jako stresno za majku i to se negativno prenosi na dijete.

Zato je jako važno da novorođenče (i dojenče) ima prohodan nos.

Kako dojenčetu očistiti nos?
Dojenče ne zna ispuhati nos pa valja napraviti sljedeće:
ugrijati fiziološku otopinu (da bude mlaka) i ukapati je (jednu do dvije kapi u nosnicu) u nos dojenčeta da se sekret u nosu razrijedi,
potom mehaničkim aspiratorom izvucite sekret kako bi oslobodio dišne putove. To svakako treba napraviti prije podoja i prije spavanja.

Nosni aspirator neće oštetiti sluznicu nosa vašeg djeteta ukoliko ga koristite prema uputama. Nosni aspirator možete slobodno koristiti više puta dnevno. To je jedini način da djetetu zaista uklonite nakupljeni sekret. Naravno, možete pokušati i s mehaničkom pumpicom, no ona ne izvlači ni približno toliko sekreta kao nosni aspirator.

Pravilno čišćenje nosa će vašoj bebi omogućiti normalno hranjenje i disanje.

Osim fiziološke otopine možete koristiti i druge dostupne pripravke namijenjene dojenčadi.

Povezani članci