Zašto redukcijske dijete nisu dobre?

Zašto redukcijske dijete nisu dobre?

Sam naziv redukcijska dijeta govori o načinu prehrane koji podrazumijeva odricanje nekih namirnica i to najčešće, neopravdano, ugljikohidrata. Rašireno je mišljenje kako ugljikohidrati debljaju i da ih zato ne treba unositi u organizam. Sljedeće činjenice govore suprotno.

 

Zašto su ugljikohidrati važni i potrebni?

Postoje jednostavni i složeni ugljikohidrati, a u prehranu bi trebalo uključiti više složenih (žitarice, tjestenina, sjemenke, krumpir, riža) jer se duže probavljaju i čine nas sitima. Ugljikohidrati su jedan od glavnih i osnovnih izvora energije u prehrani za naš organizam. No, samo dio ugljikohidrata tijekom njihove probave nam daje energiju, ostatak se pohranjuje kao zaliha energije. Svakodnevnim prekomjernim unosom ugljikohidrata radimo protiv sebe. Stvaramo nove zalihe i ne trošimo stare zalihe koje se potom pretvaraju u mast i talože se.

Ljudsko tijelo se sastoji od preko 60% vode. Za stvaranje vode u tijelu odgovoran je proces glikolize. Za proces glikolize potrebni su ugljikohidrati. Kod njihovog nedovoljnog unosa ili potpune eliminacije iz prehrane glikoliza nije moguća i voda se više ne stara.

Zato redukcijske dijete u početku daju odlične rezultate. Brzo gubite kilograme, zadovoljni ste brojkom na vagi, dijeta je uspjela, preporučit će te je dalje. Onda najednom, nakon početnog uspjeha, gubitak kilograma usporava i to drastično. Što se zapravo dogodilo? Kad malo bolje razmislite, niste uspjeli u svom naumu da se riješite masnih naslaga, celulita. Ono što ste izgubili je zapravo voda iz tijela.

Povezani članci