Zatvor – konstipacija

Zatvor – konstipacija

Konstipacija ili zatvor je jedan od pokazatelja da nešto ne radimo kako treba. Pojavljuje se kod oba spola, no nešto je učestaliji kod žena zbog djelovanja hormona progesterona u drugoj polovici ciklusa. Progesteron opušta mišiće debelog crijeva i time uzrokuje zatvor. Osim toga, korištenje lijekova protiv bolova koji sadrže kodein može imati sličan učinak.

Nedovoljna aktivnost i prekomjerno sjedenje uspavljuje probavu. Unosite barem dvije litre tekućine i to vode u organizam dnevno kako bi potaknuli normalnu probavu. Time će te povećati vlažnost stolice što će olakšati pražnjenje crijeva. Pokušajte svako jutro prije doručka popiti šalicu toplog čaja i time potaknite rad crijeva. Redovito vježbajte ili barem šetajte ukoliko niste pobornici vježbanja.

Na tržištu postoje brojni preparati s liječničkim receptom i oni koji se mogu nabaviti bez recepta za poticanje i reguliranje probave. To je brzo rješenje, ali nimalo sretno. Radije razmislite o svojoj prehrani. Često je upravo nepravilna prehrana ključan čimbenik zatvora. Prehrambene navike ne možete promijeniti od danas do sutra, ali možete kupovati više povrća, voća, žitarica, ribe i spremati laganiju hranu. Krenite s jednim zdravim obrokom u danu. Zaboravite na prženu hranu i prazne kalorije kao što su grickalice, peciva i gazirana pića.

Zatvor koji traje duže vrijeme i praćen je nelagodom, boli i rektalnim krvarenjem ozbiljan je znak za posjet liječniku.

Povezani članci