Zeleni sokovi – zdrave navike

Zeleni sokovi – zdrave navike

Zeleni sokovi – zdrave navike

Jeste li i Vi jedni od onih kojima riječi zdrava prehrana zvuče kao nešto daleko i teško dostižno, nešto s čime se bave oni koji imaju novca i vremena na bacanje? Bili biste u krivu da tako mislite.

Danas želimo s Vama podijeliti saznanja o kvaliteti i dobrobiti koju imaju zeleni sokovi, kao jedna od zdravih navika koja doprinosi poboljšanju zdravlja. Želimo Vas potaknuti da osvijestite da samo Vi sami možete donijeti promjenu na bolje. Ne tražite izlike i opravdanja zašto nešto ne možete, počnite razmišljati koje dobre stavri možete napraviti za svoje zdravlje.

 

Nećemo ulaziti u terapijsko korištenje sokova kao što je Gersonova metoda i sl.

Važno je napomenuti da zeleni sokovi nisu lijek, oni pomažu tijelu da se samo liječi. Zeleni sokovi su živa, neprocesuirana hrana, “prirodna doza imuniteta“.

Koliko soka piti dnevno?

Ukoliko nemate većih zdravstvenih tegoba, a želite popraviti svoju prehranu ne zamarajte se količinom soka na samom početku. Bit će dovoljna i čaša soka dnevno u jutarnjim satima da podignete razinu energije, cca. 3 dcl. Postepeno možete uvoditi veće količine i isprobavati nove okuse, samo vam je mašta granica. Što više sokova pijete, brže će se vidjeti rezultati, jer sokovi pomažu u izbacivanju toksina iz tijela koje smo godinama skupljali.

 Zašto više povrća nego voća?

Povrće je teže probavljivo sirovo i teže ga je puno pojesti odjednom prvenstveno zbog okusa i tvrdih vlakana koje treba dobro, dobro sažvakati. Cijeđenjem sokova od povrća organizam već za 20ak minuta može upotrijebiti hranjive sastojke iz soka. Svima nam je lakše pojesti lubenicu ili bananu, nego ciklu ili mrkvu. Voće je lakše probavljivo kad se jede sirovo, no da bi popravili okus zelenog soka (soka od povrća) naravno da možete dodati jabuku ili krušku soku od blitve ili tikvice. To će ga zasladiti i prekriti onaj gorkasti okus.

 

 

Sokovi od svježeg voća iz povrća daju sve tijelu potrebne aminokiseline, soli, vitamine minerale, enzime potrebne da bi organizam normalno funkcionirao.

Zelena boja soka potječe od klorofila koji pomaže u obnavljanju naših crvenih krvnih stanica , koje zatim povećavaju razinu kisika u krvi. Možda se pitate zašto sad praviti sokove (za koje nam treba sokovnik) kad možemo zeleno povrće skuhati pa pojesti… Razlog tome je što se kuhanjem smanjuje količina iskoristivog klorofila u povrću. Zato povrće nakon kuhanja promijeni boju iz svjetlo zelene u tamno zelenu boju.

 

Možda zbog zapletenosti u posao i obaveze ne stignete toliko misliti na zdravlje i stvarati zdrave navike. No, vjerujte da mnogi ljudi oko vas pa možda i kolege na poslu, netko iz šire obitelji gaji posebne interese za zdrave navike.

 

Povezani članci