Znakovi gladi i sitosti djeteta

Znakovi gladi i sitosti djeteta

Kod novorođenčadi spavanje je uglavnom povezano s osjećajem gladi i sitosti. Iako puno spavaju, česta su buđenja i po danu i po noći. Početak dojenja je težak, zahtjevan i iscrpljujući za mnoge majke pa gotovo da ne vjeruju ženama koje kažu kako uživaju dojeći svoje dijete.

Ukoliko ste se prepoznali u prethodnoj rečenici jedno od pitanja koje si sigurno postavljate je i pitanje kako prepoznati je li dijete gladno.

Majke koje svoje bebe doje uvijek nakon buđenja mogu djetetu ukoliko je razdražljivo i plače ponuditi dojku, čak i ako se dijete jako često budi. Hranjenje adaptiranim mlijekom na bočicu ne ide po istom principu već se mlijeko daje u određenim razmacima.

Gledanje na sat i brojanje koliko je vremena prošlo od prethodnog podolja vam neće puno pomoći, pratite svoje dijete i rane znakove gladi. Preporuka je to međunarodne La Leche League koja između ostalog savjetuje ne ograničavanje podoja i ne inzistiranje na pravljenju rasporeda hranjenja. Najbolje je prilagoditi se djetetovim potrebama što znači da će biti neprospavanih noći.

Rane znakove gladi kod svog djeteta lako možete prepoznati:
– otvara usta i refleksno okreće glavu lijevo ili desno,
– oponaša pokrete sisanja sa svojim ustima,
– brzo pomicanje oka ispod zatvorenih vjeđa, što je pokazatelj plitkog sna,
– sisa svoju ruku ili prstiće.

Ne čekajte da dijete počne plakati kako bi ga nahranili jer je plač najkasniji znak gladi. Tada je dijete teže umiriti i podojiti.

Najčešći znak sitosti je otpuštanje bradavice nakon što dijete utoni u dubok san.

Povezani članci