Zubna pasta – je li štetna?

Zubna pasta – je li štetna?

Zubna pasta obavezni je sastojak svakog kućanstva, kao da postoji oduvijek. Njezino korištenje se urezalo duboko u svijest jer nas od malena uče da treba prati zube i čini nam se kako bez nje zubi ne bi bili zdravi i lijepi.

U ovom članku vam prenosimo spoznaje o štetnosti svakodnevnog korištenja zubnih pasti jer vjerujemo da brinete o svom zdravlju.

Tradicionalno se u gotovo cijelom svijetu od 60-ih godina u zubne paste dodaje fluor i njegovi spojevi fluoridi s propagandnim porukama kako fluor štiti zubnu caklinu i zube od nastanka karijesa.  Zapravo je potpuno suprotno.

Fluor je jedan od visoko neurotoksičnih kemijskih spojeva,  čak otrovniji nego olovo. Njegovi spojevi, fluoridi, manje su štetni no ipak opasni za zdravlje. Iako ga ima u prirodi, onaj fluor iz pasti je nusproizvod industrijskih pogona  i proizvodnje pesticida te ne bi smio doći u doticaj s kožom, sluznicama i ne smije se udisati. Osim fluora paste, a i detrdženti, gelovi za tuširanje, vodice za ispiranje usta te sredstva za dezinfekciju sadrže i druge štetne kemikalije: natrijev lauril sulfat (SLS), triklosan (pesticid), propilen glikol (tekućina za kočnice) i razne aditive za privlačniji izgled.

Mi fluor unosimo u tijelo svaki dan i to po nekoliko puta. Barem tri minute ga držimo u ustima i on se upija u sluznicu, misleći da time štitimo zdravlje zuba. Ne postoji minimalna dozvoljena količina fluora koja nam ne šteti (osim na papiru). Šteti čak i u jako malim količinama, samo što se posljedice ne dovode u vezu s njim.

 

Nova istraživanja pokazuju da pretjerane količine fluora u organizmu ljudi izazivaju sljedeće pojave:

  1.  slabljenje kostiju, karcinom kostiju i maternice,
  2. pridonosi smanjenoj plodnosti kod žena,
  3. smanjuje vjerojatnost začeća,
  4. slabljenje imunološkog sustava,
  5. smanjuje kvocijent inteligencije, posebno maloj djeci.

 

Proizvođači će i dalje proizvoditi te iste paste, ali vi možete odlučiti za sebe i svoju obitelj i unijeti promjene u higijenu usta. Neka vam ništa nije teško kad je u pitanju zdravlje.

Kada poželite bijele i zdrave zube kao s reklama nemojte odmah posegnuti za novom pastom za zube koja u trenu čini zube blještavima, sjajnima…

Zdravlje svojih zubi postignite redovitim korištenjem zubnog konca i dugotrajnim četkanjem. Čak je i četkanje s običnom vodom zdravije i učinkovitije od zubne paste. Nije važno sredstvo koje koristite već kvalitetno mehaničko odstranjivanje ostataka hrane i nakupina na zubima. Pravljenje domaće paste za zube je odlična i zdrava alternativa, a ako niste spretni u „uradi sam stvarima“ nisu loš izbor ni zubne paste bez fluora i SLS-a.

Povezani članci